onsdag 30 december 2009

Katter

Dagens skörd i garnförbrukarutmaningen är två katter. Mönstret finns på Hemmets Journals hemsida och det är Katten i garnet som inspirerat.



Dottern S gjorde en vit katt. Och jag gjorde en gråbrun. Hon använde större stickor så hennes blev större. Jag gjorde slut på ett överblivet nystan med DROPS Vienna (62, som inte tycks finnas längre) som jag använt till en kliande sjal för ett par år sedan.

/Maia

- genom BlogPress med iPhone

tisdag 29 december 2009

Tre iPhone-tingestar

Kreativ dag idag. Syster A med familj har varit här. Något motvilligt började syster på ett fodral till den kommande iPhonen. (Jobbar man med reklam så har man iPhone har jag förstått.)


Självklart blev hennes krokade fodral det underbaraste.


Mitt blev lite som en vit vinterdröm. Filtat förstås.


Svärsonen J - också iPhone, också reklam - fick ett tajt. Virkat.

/Maia

- genom BlogPress med iPhone

iPodtingest till S

Ibland har man flyt. Det hade S när hon köpte sin dator med studentrabatt och fick en iPod Touch på köpet. Här är fodralet som jag stickade till podden igår.


Jag lade upp 30 maskor och stickade 2r, 1a på rundsticka med magic loop eller på strumpstickor. Tredje varvet gjorde jag miniflätor på de räta maskorna (sticka den andra maskan, sticka den första maskan, lyft av båda).

Jag gjorde tre sådana flätvarv med två vanliga varv mellan.


I mitten är det en trefläta som jag ännu inte riktigt klarar att beskriva. Men jag kommer dit, det gör jag.

Istället för att maska av och sy ihop plockade jag över alla maskorna på en sticka. Jag tog varannan från framsidan, varannan från baksidan.


Sedan stickade jag dem två och två tillsammans och gjorde en vanlig avmaskning. Hade jag tagit en i taget så hade basen blivit vidare än resten av fodralet.

Garnet var nån slags raggsocksgarn, men gördeln har kommit bort. Det är kraftigare än Raggi i alla fall. Återkommer om jag hittar det andra nystanet, där gördeln bör finnas kvar.

/Maia
- genom BlogPress med iPhone

PS. Det är DROPS Alaska, ren ny ull.

Ytterligare en mösstingest

Ja, det blev en basker till. Jag hade ett mohair/acryl-garn liggande. Ett lite trassligt garn köpt på Rusta, men mjukt och fint.

Jag ville göra en lite större mössa den här gången eftersom den förra blev lite kort. Nådde nätt och jämnt över öronen bara. Mest ett litet mösspynt helt enkelt.

Den här är större, men samtidigt tunnare.


En sak som kalenderstickningen påminde mig om var att tvätta och forma det stickade. På bilden ser man hur jag håller på med att torka den, med en handduk inuti.

Ingen rosett på denna, utan istället två små tåtar som man lämpligen ska ha i nacken.

Det ska bli spännande att se hur den blir. Återkommer eventuellt med mannekängbild.

/Maia

- genom BlogPress med iPhone

söndag 27 december 2009

Utmaning 2010 - tjuvstart

Efter kalenderstickningen blev det lite garn kvar. Garnet var egentligen menat att bli till ett par vackra stjärnstickade vantar för ungefär tio år sedan, men nu blev det bruna garnet ju en väska istället. Dessutom fanns det vita garnet kvar. Så idag invigde jag mitt projekt för 2010, det vill säga att göra slut på garnet som finns här i huset innan jag köper mer. Mina barn och min make stöder detta till fullo. Inte helt otippat.

Så idag, tredjedag jul 2009 började jag. Jag tog de två små nystanen med brunt och vitt garn och följde upp kalenderstickningens snoddtema i nederkanten på denna lilla basker. Jag virkade först 120 varv på en snodd med sju maskor och sedan tog jag upp maskor i snodden och stickade runt. Ränderna är sju varv breda. Intag var 20e, 19e, 18e maska, osv.


Eftersom jag fortfarande är en kompulsiv filtare så filtade jag förstås den glesvirkade baskern och nu sitter den på en skyltdocka och torkar.


Frågan är nu bara, kära nya och gamla läsare, vad kan man göra med de två små nystan som återstår. Hum, hum, hum. Det kommer att bli ett roligt kreativt år.

/Maia

fredag 25 december 2009

Filtad väsktingest klar

Maskor och stygn har öppnat sista luckan och det bidde en handväska.

Obstinat är jag som vanligt, så jag har filtat väskan istället för att tvätta den, jag har stickat en lång snodd istället för en kort och filtat också den. Jag har fodrat med vävt tyg istället för trikå, eftersom jag inte vill att väskan ska vara töjbar. Jag hoppade över de två sista snoddringarna och gjorde istället en liten filtad snodd som jag använde som knäppning.


Så nu är det bara att ta tag i alla andra påbörjade och icke-avslutade projekt.

/Maia

PS: Tack, Johanna på Maskor och stygn för den roliga adventskalendern!

måndag 14 december 2009

De underbara krokade vantarna

Jag har hållit på med ett par underbara krokade vantar ett tag. Garnet är Raggi, dels naturvit, dels flerfärgad. Det är ett par slanka vantar som ligger tätt på handen, men de är så tjocka att de klarar sig gott själva om man vill göra snöbollar.


Handmodell på bilden är A. Sedan bilden togs har jag fäst trådarna.

Märkligt nog stämmer randningen på båda vantkropparna trots att det var Raggigarnet självt (1592) som avgjorde var de rosa, gröna eller jeansblå nyanserna skulle slå igenom.

Nu ska vi bara hoppas att de får komma ut på lite rejält snöbollskramande snart.

/Maia

söndag 13 december 2009

I skuggan av julkalenderstickningen

I och med att jag följer julkalenderstickningen hamnar jag runt på en väldig massa stickbloggar. Man klickar på en länk i kommentarslistan, sedan finns det länkar på den bloggen och så vidare och så vidare. Det är väldigt roligt och inspirerande. Inte minst hamnar jag ibland hos bloggare som tycks vara tvångsmässiga sock- och vantstickare. Och eja att jag vore som de!

Men idag räckte det i alla fall inte med att sticka lite rakt upp och ner på kalenderstickningen. Alla dessa glada bloggare med sina stickade fantastiska sockar och vantar med flätor på fick mig att ta tag i några nystan Eskimo, som är över efter Js krokade sjal (som jag ännu inte fäst trådarna på). Och det ska bli ett par vantar. Eller ett par muddar. Troligen ett par vantar.


Som ni ser blev det en fyrfläta på handryggen, som tog en lite oväntad vändning, men det är så svårt att ta upp att det får vara. Jag hämtade inspirationen från stickeri stickera stickeralla, som tar detta med flätor seriöst och lättsamt på samma gång.


På undersidan gör jag resårstickning med 1 avig 2 räta, men gör en liten minifläta av de räta. På handflatan blir det bara vanlig slätstickning. Vad tror ni? Vill J ha ett par vantar till sjalen?

/Maia

PS. Titta gärna in på min egen julkalender.

lördag 12 december 2009

Julkalenderstickningen går framåt

Här kommer en uppdatering av hur det går med det okända projektet. Jag stickar alltså varje dag den stickuppgift som Kalendermamman ger oss i sin blogg.

Såhär ser arbetet ut idag i den bleka vintersolen:



Som ni ser är det fyra flätade snoddar på ena sidan och en motsvarande stickad fyrfläta på den andra. Jag har varit tvungen att förstå mig på att sticka efter diagram och det var inte det lättaste. Men ändå, det är ju som att gå en kurs lite grann. Bara att bita ihop, repa upp och göra om ifall man fattar fel.

Största problemet för mig just nu är att jag valt ett mörkt garn. December, intrikata mönster och mörkt garn fungerar inte alltid med snart 50-åriga ögon.

/Maia

söndag 6 december 2009

Sticka en kalender

Jag har ju en funderingsjulkalender som bekant. Inte mycket jobb för dem som klickar sig in där. Bara att läsa och fundera.

Men det finns andra som sätter andra i arbete en liten bit i taget, dag för dag nu under julmånaden. Johanna_dw lägger varje dag ut en liten stickuppgift som man kan utföra. Och om vi gör det kommer vi att till sist, den 24 december, sitta där med våra färdiga projekt.

Utgångspunkten har varit 50 gram garn i vår favoritfärg och i grovlek som passar ungefär stickor 2,5. Man ska kunna sticka räta och aviga (eller som A säger vanliga och ovanliga maskor). Man ska kunna sticka snoddar (men det finns det instruktion till) och virka lösmaskor. Och så måste man ha ett antal säkerhetsnålar. Till sist ska man ha en gammal t-shirt eller något liknande som har nån färg som passar – och gärna kontrasterar mot – garnet.

Jag valde ett garn som jag haft liggande sedan ett par år. Det är mörkbrunt, vilket gör att jag nästan får nervsammanbrott när jag tappar räkningen, vilket jag allt gör ibland.

Såhär ser det ut idag, efter sex dagar:


Jag gissar på någon slags liten väska, men jag vet inte. Det är mest fodret som gör att jag gissar på detta.

/Maia

lördag 5 december 2009

Fundering inför 2010

Jag har en fundering. Jag skulle verkligen vilja. Men klarar jag det?

Skulle 2010 kunna bli ett år när jag inte köper in något till handarbete utan tar mig igenom de saker, garner, tyger, pärlor, pysselsaker som jag har här hemma? Skulle det gå? Klart det skulle gå. Frågan är om jag skulle klara av att bara klappa garn i affären ett helt år.

Någon som är med? VI skulle kunna byta saker om det är något som fattas. Om jag t.ex. har en vit dragkedja som du behöver så kan du få den. Och om du har en svart snodd som jag behöver så kan vi byta.

Jag behöver fundera lite mer på detaljerna, men kanske, kanske skulle det gå. Möjligen behövs det en årsbudget på 200 kronor för tråd i rätt färg och nån knapp som ingen kompis har. En budget med redovisning.

/Maia

PS. Nu önskar jag mig genast garn till en tröja i julklapp...

onsdag 2 december 2009

Krokning – Tunisian crochet

Hur går det till att kroka då? Du börjar genom att virka ett antal lösmaskor. Sedan vänder du och gör det första upphämtningsvarvet. Du hämtar upp en maska ur varje lösmaska tills du har kommit fram till slutet på raden.


När du nått slutet av raden gör du ett virkvarv. Du virkar dig tillbaka såhär: Gör ett omtag och dra igenom den första maskan på nålen. *Omtag + dra igenom de två första maskorna på nålen.* Fortsätt från * till * tills du bara har en maska kvar på nålen.

Nu gör du ett nytt upphämtningsvarv som ska sluta med att du har nålen full med maskor igen. Denna gång hämtar du upp maskorna genom att göra nedtag i de lodräta maskorna i föregående varv. Se på bilden nedan så ser du hur de lodräta maskorna ser ut.


Man kan göra nedtagen i upphämtningsvarvet på många olika sätt och på så sätt få fram olika mönster, men detta är det vanligaste, som också kallas simple stitch, 'enkel maska'.

/Maia

PS. Det finns flera instruktionsvideor på YouTube som du kan kolla på!

fredag 6 november 2009

Gästbloggare: L i exilen

Jag satt en kväll och virkade en sjal och visade den i chattfönstret på iChat för L och P. Ett tag senare hade det smittat av sig. Och så kom ett mejl från Frankrike, om garnstumpar och återvinning och tunisisk virkning. Här är delar av mejlet som jag fått lov att publicera tillsammans med bilden:

Jag hittade några garnstumpar på Saint-Étiennes Emmaus, en källarlokal som mer liknar grovsoprummet på Landalabergen än de trendiga vintage-butiker som dess svenska namne har i Göteborg. Och förklaringen tror jag är Les Stéphanois (Saint-Étiennarnas) känsla för ekonomi (www.art-economiser.com). Här finns alla varianter av second-handbutiker. Från de snobbigaste antikhandlarna på fina gatan, till lumpbodarna på bakgatorna. Allt som går att sälja säljs. Bara det som ingen lumphandlare vill betala en centime för hamnar på Emmaus. Därav känslan av grovsoprum.

Personalen i detta hav av mycket väl begagnade saker är av skiftande slag (och humör). Damen på syavdelningen var lyckligtvis av det hjärtligare slaget. Hon gjorde mig sällskap under en lång stund av letande efter en sprättnål och gav mig sedan en fingerborg som "cadeau". Det var alltså där jag hittade garnerna. Inga speciella grejer utan bara några gamla bomullsnystan i pastellfärger som någon fransyska sparat i en papplåda i många år och sedan dött bort ifrån. Fyra, fem fina små nystan fick jag för mina 50 centimes. Och redan på spårvagnen (de har spårvagnar här) började jag virka den stick-virkning från Tunisien som du hade visat mig i webbkameran kvällen innan. Vad roligt.

Och vad roligt att virka grytlappar när man inte redan har några. Och när man verkligen verkligen är i behov av dem eftersom inga av kastrullerna i vår "studio" har trä- eller plasthandtag och därför inte går att hålla i utan att bränna sig. Efter någon vecka och två nya grytlappar tröttnade jag också på den omständliga proceduren varenda gång man ville hälla av pastavatten och jag gjorde en tingest! Jag tror att man måste kalla den så. En kanske till synes onödig pryl för någon annan, men helt fantastisk för den som behöver den. Noggrant virkad för att passa perfekt för sitt ändamål och den får en att le. Ett kastrullhandtagsfodral. I pastellgrönt bommulsgarn från en fransk gammal papplåda. Den enda nackdelen är att den är lite otrevlig att diska, men den går ju att ta av.


Ja, vad fiffigt! Och kanske också skönt att få virka en nästan helt onödig pryl, när man inte längre med riktigt gott samvete kan ge sig ut på stan för att shoppa en. Kanske var det lite så det var...

Nya tingestar. Härligt!
/Maia

PS. Jag återkommer snart med mina provlappar på olika sorters tunisisk virkning.

fredag 7 augusti 2009

Istället för IKEA

Sanningen att säga blev det inte billigare. Tror jag inte i alla fall. Och det gick sannerligen inte smidigare. Men jag är nöjdare.

Jag tänkte mig att vi skulle sätta ett köksskåp ovanför toalettstolen i nedre toaletten. I detta skulle vi kunna ha handdukar och därmed skapa utrymme i en av garderoberna utanför. Det är egentligen inte en särskilt fuktig miljö, så det kommer att fungera fint.

Men IKEA (och alla andra?) har gått från att saluföra cirka 30 cm djupa skåp till att saluföra 40 cm djupa skåp och det betydde att hela rummet skulle domineras av ett eventuellt skåp uppsatt på väggen. Det skulle helt enkelt kännas som om det ramlade över en.

Drivna av tanken: Hur vill vi egentligen ha det? började vi skissa på ett 20 cm djupt skåp. Vi hittade överbliven pärlspont och tänkte att detta blir inte bara vackert utan också billigt.

Nu räckte inte pärlsponten så vi fick köpa ett par brädor. Och enbart kroken vi ska stänga med kostar en hundralapp. Och det tog tid att ordna och dona och såga och fixa och måla. Men resultatet blir bra. Det blir som ett gammalt skafferi i ett sommarhus. Precis som jag ville. Som om det alltid suttit där...



/Maia

PS. Återkommer med bättre bild när rummet och skåpet är helt klart.

söndag 2 augusti 2009

Mellanspel med Muskat

När det är 40% på Muskat (Garnboutiquen Glamour) väntar man inte utan handlar lite extra. Och som ett litet mellanspel när tredje raden blommor är färdig till blomväskan virkar jag en avlång grytlapp i dubbelvirkning med tingestarrandningen, ett måste på sommaren.

En avlång grytlapp fungerar bättre om man vill slippa att bränna sig. En dubbelvirkad avlång grytlapp är så gott som idiotsäker.

Vantarna som jag virkade tidigare i år gav mig en känsla av att det faktiskt skulle kunna gå att virka mönster utan förskjutning om man bara virkar i bakre maskbågen. Verkar underligt, men jag testade i alla fall idag.

Det blev en liten påse (eller en exklusiv tvättlapp?) med en röd ros och pivotkant. Jag skapade förlagan till rosen själv på rutigt papper och vet nu att kvadratiska rutor inte är bra för virkmönster. Allt blir mer avlångt än man tror. Jag fick justera mönstret lite grand överst för att det inte skulle bli alltför ovalt, men jag är ganska nöjd.

/Maia

tisdag 21 juli 2009

Beställd bokväska klar

Min mamma ville gärna ha en väska, lagom stor för en bok och kanske mobilen. Den skulle vara vit och rymma även lite större pocketböcker. Nu är den klar.

Fodret är beige-och-vit-rutig bomull, som jag hade hemma. Jag hade tänkt en blus eller så, men när väskan började ta form visste jag att en bit måste få gå till foder.

Nu återgår jag till blomväskan och till att renovera nedre toaletten.

/Maia


söndag 19 juli 2009

Det svåra virkspråket

Härom veckan skulle jag visa min mamma hur man virkar en farmorsruta och då uppstod plötsligt språkförbistring. Jag började med att säga att man skulle virka sex lösmaskor. Som den naturligaste sak i världen. Men det heter ju inte lösmaskor, utan luftmaskor. Märkligt. Jag som trodde...

Sedan berättade jag att det skulle vara stolpgrupper om tre halvstolpar i varje. Återigen en term som inte mamma kände igen. Det som jag kallas halvstolpar (omtag om nålen, hämta garnet i båda maskbågarna, omtag och dra igenom allt på nålen), kallar hon för stolpe. Och det jag kallar stolpe, det kallar hon för dubbelstolpe.

Vem hade rätt? Ja, mamma hade mest rätt när det gäller luftmaskorna, men det finns några få andra som säger som jag, visar en googling. Några få, för en del träffar är saker som jag skrivit. Men när det gäller stolpproblematiken har jag mest rätt, för på svenska är det halvstolpe, stolpe, dubbelstolpe som gäller, medan engelskan för samma sak verkar säga half double crochet, double crochet och triple chrochet.

Inte konstigt att man blir lite snurrig när man försöker följa utländska beskrivningar. Här är några översättningar, som kan vara bra att ha till hands [Källa: Virkverket]:
  • st – stitch – maska
  • ch – chain – luftmaska
  • sc – single crochet – fast maska
  • hdc – half double crochet – halvstolpe
  • dc – double crochet – stolpe
  • tc – triple crochet – dubbelstolpe
  • sl st – slip stitch – smygmaska
  • back loop – bakre maskbåge
  • 2 sc tog – 2 single crochet together – 2 fasta maskor tillsammans
  • dec – decrease – minska
  • inc – increase – öka
Sedan återstår det att undersöka om det är variation mellan olika engelskspråkiga mönster också.

Här är en länk till Garnstudios fantastiska nordiska översättningsnyckel för handarbetstermer. Leve det nordiska språksamarbetet!

/Maia

PS. Det egendomliga med detta är förstås vem som lärt mig att det heter lösmaska. Vem lärde mig virka? Mystiken tätnar.

fredag 17 juli 2009

Virkade blommor

Jag kan inte hjälpa det. Jag har börjat med ett nytt projekt. En väska till. Gjord av blommor denna gång.

Garnet är Drops Muskat och inspirationen har jag fått från en galen väska som FutureGirl gjort. Fast min blir färggladare. Och säkert lite annorlunda på andra sätt.


Här är upplägget:


Jag börjar med en vit mittpunkt. Här är fem ämnen som bara ligger och väntar.

Och sedan blir virkar jag kronblad i orange, varmrött, lila och svart, och virkar ihop dem direkt. Jättekul är det.

Handtaget kommer att bli svart och så även fodret, när det blir klart. Men det kommer att ta ett tag, det hela. Först ska jag fodra en vit väska till mamma.

/Maia

PS. Självklart borde jag istället läsa klart L'élégance du hérisson, men allt har ju sin tid.

fredag 10 juli 2009

Varmröda virkade vantar


Efter att ha sett fina flerfärgsvirkade vantar i en tråd på Textilhantverk iFokus (och titt på en bild här) ville jag testa att virka själv. Jag hade nästan ett helt nystan Raggi liggande sedan As mössa så det fick bli varmröda virkade vantar. Just nu är temperaturen sådan utomhus att det faktiskt inte känns så dumt alls.

Här är mönstret, som jag antecknade medan jag virkade. Jag tänker lägga till en rolig mudd med annan färg, och därför är vantkroppen lite kort, så om du vill ha en längre vante, som räcker in under tröjärmen kan du välja att inleda med t.ex. 17 varv fasta maskor innan du gör tummen.

Varmröda virkade vantar
Garn: Raggi
Virknål: 2,5

VANTKROPP
Lägg upp 35 lösmaskor och slut dem till en ring med en fast maska. Virka sedan 12 varv med fasta maskor i bakre maskbågen.

Börja det 13e varvet med 6 lösmaskor, hoppa över 6 maskbågar och fortsätt virka fasta maskor varvet ut. Du har nu ett hål för tummen

Virka ytterligare 14 varv efter tumhålet. Markera varvets början med en säkerhetsnål.

Intagning:
Varv 1: *Virka 5 fasta maskor, virka sedan ihop den sjätte och sjunde maskan såhär: Gå först ner i båda maskbågarna i den sjätte maskan och hämta upp tråden och sedan ner i båda maskbågarna i den sjunde maskan och hämta upp tråden, gör omtag och dra igenom tråden.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 2: *Virka 4 fasta maskor och virka ihop den femte och sjätte maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 3: *Virka 3 fasta maskor och virka ihop den fjärde och femte maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 4: *Virka 2 fasta maskor och virka ihop den tredje och fjärde maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 5: *Virka 1 fast maskor och virka ihop den andra och tredje maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 6: *Virka 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.

Ta av tråden. Fäst. Fäst också tråden där du började virka på ett sådant sätt att det inte blir ett hack i nederkanten.

TUMME
Stick in virknålen i den mittersta av de 6 lösmaskor som du virkade under det trettonde varvet. Hämta upp tråden till en ögla och virka en lösmaska som motsvarar den första fasta maskan i tummen.

Virka ytterligare 2 fasta maskor på baksidan av tummen. Virka 1 fast maska i övergången mellan baksidan och framsidan av tummen. Virka 6 fasta maskor i bakre maskbågen på framsidan av tummen. Virka 1 fast maska i övergången mellan framsidan och baksidan av tummen. Virka 3 fasta maskor på baksidan av tummen.

Virka ytterligare 7 varv på tummen.

Intagning:
Varv 1: Virka 2 fasta maskor och 2 maskor tillsammans enligt ovan. Virka 6 fasta maskor och 2 maskor tillsammans enligt ovan. Virka 2 fasta maskor.
Varv 2: *Virka 1 fast maska och sedan 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa 4 gånger.
Varv 3: *Virka 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa 4 gånger.

Ta av tråden. Fäst.

Kopiera gärna mönstret, men hänvisa till bloggen i så fall.

/Maia

torsdag 9 juli 2009

Tuttifrutti

En dag var K här hos A och de sydde Barbiekläder. Jag började fundera på om man inte kunde virka en topp och sedan sy på en kjol så att det blev en klänning, och jag började virka från midjan och uppåt.

Men istället blev det som synes en hel virkad klänning. En helgalen tuttifruttiklänning för salsadans, med påvirkade pärlor som ser ut som runda godiskulor. Lägg märke till den lilla handväskan.

Håll med om att det är en del variation här i alla fall...

/Maia


tisdag 30 juni 2009

Tapestry crochet

Om man vill mönstervirka, men inte vill virka spetsar eller liknande, är det tapestry crochet som gäller. Jag vet faktiskt inte vad det heter på svenska. Nån som kan hjälpa till?

Eftersom maskorna i virkning inte kommer rakt ovanför varandra är det lite lurigare med färgbyten och att få mönstren att se vettiga ut, men nu har jag äntligen fått till ett mönster som fungerar. Ofta behöver man bara se en bild för att förstå hur det ska göras.

Just nu ser det mest ut som en kippa, men det ska bli en mössa som går ner lite längre på huvudet. Vi får se om någon vill ha den sedan. Jag gör den mest för att testa tekniken. Frågan är nu bara vilket mönster jag ska göra på det rakare partiet som kommer nu.

Den lilla säkerhetsnålen markerar var varvet börjar, men visst matchar den fint, den också?

/Maia

torsdag 18 juni 2009

Farmorsrutor

Sommaren är här och farmorsrutorna samlas i högar. Det ska inte bli
någon pläd, utan en sjal. Bomullsgarn från Panduro.

Farmorsrutor gör man såhär:

Virka sex lösmaskor (lm) och slut till en ring med en smygmaska (sm) i den första lm.

Varv ett: Virka två lm och sedan två halvstolpar (hst) där du hämtar tråden genom ringen. Virka tre lm. *Virka tre hst genom ringen och sedan 3 lm.* Upprepa tre gånger. Slut det första varvet genom att göra en sm genom den andra av de två första lm i varvet. Klipp av garnet (se till att det finns tillräckligt med garn för att fästa) och dra igenom.

Du har nu fyra stolpgrupper och fyra lösmaskbågar.

Varv två: Byt färg på garnet. Ta ner i en av lösmaskbågarna och dra upp en ögla av garnet. Virka två lösmaskor och sedan två hst i lösmaskbågen. Låt änden av garnet ligga med bågen så att dina hst låser den. Gör tre lm och sedan tre hst i samma lösmaskbåge. Du har nu skapat ditt första hörn. Virka två (2) lm. *Tre hst i nästa lmbåge, tre lm, tre hst i samma lmbåge, två lm.* Upprepa tre gånger och slut det andra varvet genom att göra en sm genom den andra av varvets första lm. Klipp av garnet (se till att det finns tillräckligt med garn för att fästa) och dra igenom.

Varv tre: Byt färg på garnet. Ta ner i en lösmaskbåge som inte är en hörnbåge och dra upp en ögla av garnet. Virka två lösmaskor och sedan två hst i lösmaskbågen. Låt änden av garnet ligga med bågen så att dina hst låser den. Virka två lm. Virka tre hst i hörnbågen, tre lm, tre hst i samma hörnbåge, två lm. *Virka tre hst, två lm. Virka tre hst i hörnbågen, tre lm, tre hst i samma hörnbåge, två lm. * Upprepa tre gånger och slut det tredje varvet genom att göra en sm genom den andra av varvets första lm. Klipp av garnet (se till att det finns tillräckligt med garn för att fästa) och dra igenom.

Varv fyra och fem: Dessa varv virkas på samma sätt. I hörnen virkas tre hst, tre lm, tre hst. På raksträckorna är det tre hst i lösmaskbågarna men bara två lm ovanför stolpgrupperna. Det är alltså bara i hörnen som lösmaskbågarna innehåller tre maskor. Se till att du inte börjar varven på samma ställe, utan väljer en raksträcka där du inte avslutade ditt förra varv.

Det yttersta varvet bör vara samma färg på alla rutor, gärna svart (eller vitt), om man vill att det ska bli en traditionell farmorsruta.


/Maia

fredag 27 februari 2009

Alien-amigurimi


En UFO-mormor har fått ett barnbarn. Nu vill jag bara ha adressen så att jag kan skicka en liten Alien-amigurimi till dottersonen. Mormorn eller mamman, om ni läser det här: Skicka adressen!

Visst ser han lite ut som om han är en kusin till Yoda, med de öronen?



Hela amigurimin är virkad i ett enda stycke, utom öronen och svansen. Ögonen är broderade och öronen är stenhårt fastsydda. Man måste ju kunna dra jättemycket i dem och suga på dem och bita i dem utan att de går av.

Och så var det ju det där med naveln. Kunde inte låta bli att göra en gullig liten maggrop. Alla aliens är däggdjur vet ni väl.


Och så måste det ju finnas en knoppsvans att pilla på. Bra som stöd om en liten alien får för sig att den vill sitta på en gammal lime i köket.

/Maia

söndag 15 februari 2009

Pärla med virknål

Lite som en flickdröm är det att trä upp pärlor på det svarta virkgarnet och göra ett helt utflippat bokmärke med mängder av pärlor överallt. En syntdröm, sa Lsys. Kanske det.


/Maia

Utmaningen

Dottern Ss J har en grym mobil från illustra B&O. Kolla här. Utmaningen är inte bara att göra ett tajt fodral som passar till den rundade nederdelen.

Nej, utmaningen är att J vill ha en lösning på att få plats med hörlurarna i fodralet. Jag plockade – efter att ha testat andra lösningar – upp maskor på baksidan av fodralet och har börjat virka en ficka. Vi får se hur det går...

/Maia

PS. Jag tror inte J vill ha några pärlor på sitt fodral, men det kom med några på bilden.

lördag 7 februari 2009

En te-tingest

Äldsta dottern fastnade för en tehuva i en underbar bok som heter Enkel virkning. En sådan kan du väl virka till mig?

Problemet med mönster i böcker är ju att de oftast inte är virkade av restgarner, även om de ger sig ut för det. Färgerna matchar ju lite för bra bara, och det som ser ut som en lycklig slump är egentligen noggrann uträkning.

Så det blev en tur till Deisy Design igen. Drops Ice vinterbomull. Och en tehuva fodrad med svart bomull och med mellanlägg av fleece som blev över när A gjorde sina halsdukstingestar.

The eldest daughter fell in love with a tea pot warmer (what's the word again, I really don't remember and sister Donnellan is in Thailand... Ah, tea cosy it is, cheers, Kersti!) in a wonderful book named Enkel virkning (Easy crocheting). Oh, please, crochet one of these for me, Mum!

The problem with crocheting following patterns from books is that they are most oftenly not made out of left over yarn, even if they look like it. The colours match just a little bit too good, and what looks like sheer coincidence is in fact thorough calculation.

So I had to frequent Deisy Design once more. Drops Ice vinterbomull.  And a tea pot warmer lined with black cotton fabric and with an interlining of white fleece, leftovers from As scarves thingies.

/Maia

En dödskalletingest

Plötsligt händer det. Någon vill ha ett mobilfodral med mönster. Inte de gamla vanliga enfärgade, utan ett med bild på. En dödskalle och inte vilken som helst, utan det ska vara en "riktig dödskalle". En vante lämnas som mönster. 

Och här kommer den. Presenterad med lämplig bakgrund.

Suddenly the moment is there. The moment when all the people that settle for discrete black mobile covers keep quiet and someone boldly orders a cover with a picture. A skull, and not just any skull, but a "real skull". A mitten is produced and serves as a pattern.

And here it is. With a background that kinda goes with it, I think.

/Maia

onsdag 28 januari 2009

Baskertingest under arbete – Beret thingie WIP

Lilla A har en virkad basker som jag hafsade till för ett par år sedan, men den ser ut att vara för liten. Så jag svischade ner till Deisy Design (igen) och köpte ett raggsocksgarn och började förtröstansfullt sticka. Jag använde rundsticka och körde med the magic loop, som är det absolut smartaste som finns och gör att man kan sticka smala saker på långa rundstickor.

Det här är ett projekt under arbete. De små garnstumparna som sitter fast i arbetet är ingen dekoration, de markerar bara var jag lägger ut. Och det är där jag ska börja ta in nu. Håll tummarna!!!

- - -

DD A has got a crocheted beret that I made quite in a haste a couple of years ago. Now it looked to small, so I ran down to Deisy Design (yet again!) and bought a yarn intended for ragg socks and started knitting. Confidently. I used a long circular needle and – of course – the magic loop, the best way ever to make small crafts with a long circular needle.

This is Work In Progress. The little bits of yarn attached to the beret are there to mark where I increase, in all at ten places, and now I'm about to decrease. Keep your fingers crossed!



/Maia

söndag 25 januari 2009

En mjuk tingest på G

Deisy design på Avenyn finns det underbaraste ekologiska ullgarn. Jag har redan visat en halsdukstingest i det garnet, men här kommer en till, mer normal. Det är drygt och kliar inte ens på den kinkigaste och nu ska någon som har en smutsig vit halsduk få något bättre att svepa om halsen på födelsedagen. Han läser säkert inte den här bloggen, så det är ganska riskfritt att avslöja det...


Annars har jag förstås producerat en hel massa tingestar som nu ligger i en slutför-korg i bokhyllan. Innan de är klara hamnar de inte här, tror jag. Det är knappar som ska fästas och andra små saker som ska till. Bland annat önskar jag en återförsäljare av KIWI mercericerat bomullsgarn här i Sverige. Jag får ge mig ut på Googlesökning.

/Maia

tisdag 6 januari 2009

Ett lite större fodral!

Alla ni som tycker att jag virkar mystiska fodral till allting måste se hur norska Cathrine stickar ett fodral till en hel fåtölj. Det är helt enkelt underbart! Så otroligt fint och tokigt.

/Maia

torsdag 1 januari 2009

En till nyckeltingest

En lite kraftigare nyckelhållare i det underbara restgarnsliknande Muskat Soft 04 från Garnstudio. Man har sina favoriter.


Det här garnet ska nog få vara med lite mera. Visst skulle det vara fint med en tehuva i den här oregelbundna randningen?

/Maia

Telefonhölster till rollatorn

Om man går med rollator går det inte så bra att rusa till telefonen när det ringer. Man måste bära den med sig. Och då kan det fungera med ett telefonhölster. Vi får se om det fungerar.


/Maia

Amigurumi: Ärtan

Igår på nyårsafton tog jag ett grönt garn och började virka en ny amigurumi. Lsys bestämde att det skulle bli en med huva, men egentligen tror jag att hon tänkte sig något mer tufft än det som det blev idag när jag blev klar.


För det blev ju en Ärta.

Det är inte så mycket att göra med Amigurumis. De blir de de blir och det är inte lätt att ändra på dem sedan. Jag har i alla fall lärt mig göra huvor.

/Maia