fredag 10 juli 2009

Varmröda virkade vantar


Efter att ha sett fina flerfärgsvirkade vantar i en tråd på Textilhantverk iFokus (och titt på en bild här) ville jag testa att virka själv. Jag hade nästan ett helt nystan Raggi liggande sedan As mössa så det fick bli varmröda virkade vantar. Just nu är temperaturen sådan utomhus att det faktiskt inte känns så dumt alls.

Här är mönstret, som jag antecknade medan jag virkade. Jag tänker lägga till en rolig mudd med annan färg, och därför är vantkroppen lite kort, så om du vill ha en längre vante, som räcker in under tröjärmen kan du välja att inleda med t.ex. 17 varv fasta maskor innan du gör tummen.

Varmröda virkade vantar
Garn: Raggi
Virknål: 2,5

VANTKROPP
Lägg upp 35 lösmaskor och slut dem till en ring med en fast maska. Virka sedan 12 varv med fasta maskor i bakre maskbågen.

Börja det 13e varvet med 6 lösmaskor, hoppa över 6 maskbågar och fortsätt virka fasta maskor varvet ut. Du har nu ett hål för tummen

Virka ytterligare 14 varv efter tumhålet. Markera varvets början med en säkerhetsnål.

Intagning:
Varv 1: *Virka 5 fasta maskor, virka sedan ihop den sjätte och sjunde maskan såhär: Gå först ner i båda maskbågarna i den sjätte maskan och hämta upp tråden och sedan ner i båda maskbågarna i den sjunde maskan och hämta upp tråden, gör omtag och dra igenom tråden.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 2: *Virka 4 fasta maskor och virka ihop den femte och sjätte maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 3: *Virka 3 fasta maskor och virka ihop den fjärde och femte maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 4: *Virka 2 fasta maskor och virka ihop den tredje och fjärde maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 5: *Virka 1 fast maskor och virka ihop den andra och tredje maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 6: *Virka 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.

Ta av tråden. Fäst. Fäst också tråden där du började virka på ett sådant sätt att det inte blir ett hack i nederkanten.

TUMME
Stick in virknålen i den mittersta av de 6 lösmaskor som du virkade under det trettonde varvet. Hämta upp tråden till en ögla och virka en lösmaska som motsvarar den första fasta maskan i tummen.

Virka ytterligare 2 fasta maskor på baksidan av tummen. Virka 1 fast maska i övergången mellan baksidan och framsidan av tummen. Virka 6 fasta maskor i bakre maskbågen på framsidan av tummen. Virka 1 fast maska i övergången mellan framsidan och baksidan av tummen. Virka 3 fasta maskor på baksidan av tummen.

Virka ytterligare 7 varv på tummen.

Intagning:
Varv 1: Virka 2 fasta maskor och 2 maskor tillsammans enligt ovan. Virka 6 fasta maskor och 2 maskor tillsammans enligt ovan. Virka 2 fasta maskor.
Varv 2: *Virka 1 fast maska och sedan 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa 4 gånger.
Varv 3: *Virka 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa 4 gånger.

Ta av tråden. Fäst.

Kopiera gärna mönstret, men hänvisa till bloggen i så fall.

/Maia

Inga kommentarer: