torsdag 18 juni 2009

Farmorsrutor

Sommaren är här och farmorsrutorna samlas i högar. Det ska inte bli
någon pläd, utan en sjal. Bomullsgarn från Panduro.

Farmorsrutor gör man såhär:

Virka sex lösmaskor (lm) och slut till en ring med en smygmaska (sm) i den första lm.

Varv ett: Virka två lm och sedan två halvstolpar (hst) där du hämtar tråden genom ringen. Virka tre lm. *Virka tre hst genom ringen och sedan 3 lm.* Upprepa tre gånger. Slut det första varvet genom att göra en sm genom den andra av de två första lm i varvet. Klipp av garnet (se till att det finns tillräckligt med garn för att fästa) och dra igenom.

Du har nu fyra stolpgrupper och fyra lösmaskbågar.

Varv två: Byt färg på garnet. Ta ner i en av lösmaskbågarna och dra upp en ögla av garnet. Virka två lösmaskor och sedan två hst i lösmaskbågen. Låt änden av garnet ligga med bågen så att dina hst låser den. Gör tre lm och sedan tre hst i samma lösmaskbåge. Du har nu skapat ditt första hörn. Virka två (2) lm. *Tre hst i nästa lmbåge, tre lm, tre hst i samma lmbåge, två lm.* Upprepa tre gånger och slut det andra varvet genom att göra en sm genom den andra av varvets första lm. Klipp av garnet (se till att det finns tillräckligt med garn för att fästa) och dra igenom.

Varv tre: Byt färg på garnet. Ta ner i en lösmaskbåge som inte är en hörnbåge och dra upp en ögla av garnet. Virka två lösmaskor och sedan två hst i lösmaskbågen. Låt änden av garnet ligga med bågen så att dina hst låser den. Virka två lm. Virka tre hst i hörnbågen, tre lm, tre hst i samma hörnbåge, två lm. *Virka tre hst, två lm. Virka tre hst i hörnbågen, tre lm, tre hst i samma hörnbåge, två lm. * Upprepa tre gånger och slut det tredje varvet genom att göra en sm genom den andra av varvets första lm. Klipp av garnet (se till att det finns tillräckligt med garn för att fästa) och dra igenom.

Varv fyra och fem: Dessa varv virkas på samma sätt. I hörnen virkas tre hst, tre lm, tre hst. På raksträckorna är det tre hst i lösmaskbågarna men bara två lm ovanför stolpgrupperna. Det är alltså bara i hörnen som lösmaskbågarna innehåller tre maskor. Se till att du inte börjar varven på samma ställe, utan väljer en raksträcka där du inte avslutade ditt förra varv.

Det yttersta varvet bör vara samma färg på alla rutor, gärna svart (eller vitt), om man vill att det ska bli en traditionell farmorsruta.


/Maia

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefina färger men detta är en mormorsruta.

Maia sa...

Okej.