söndag 19 oktober 2014

Mönsterkonstruktion, teststickning och KnitPro-tippar

Jag håller på en del med mönsterkonstruktion just nu. Bara enkla saker, som sjalar till exempel. Just nu håller flera personer på med att sticka min Vintervinge och på vår Facebookgrupp kan jag se hur det går. Snygga saker blir det.

Och så håller jag på och teststickar en annan persons mönster. Och det ska jag inte kommentera mer eftersom sådant är hemligt ibland.

Men en sak kan jag säga: Jag är så trött på KnitPros utbytbara stickor. Jag fick ett fantastiskt set med Symfonie av mina älskade barn för många år sedan. Men sedan dess har så många av dem lossnat från sina hylsor. Och de lossnar alltid mitt stickningen. Och när man stickar med stora stickor i tunt garn är det inte lätt att lösa om ett par maskor börjar löpa. De där tipparna är för dyra för att bete sig såhär. Jag tror vi har limmat minst 20 av dem såhär långt.

I alla fall så har jag börjat med ett nytt mönster. Och detta är ett mönster som jag helt enkelt tänkte ut och ritade och räknade. Sedan stickade jag och det blev som jag tänkt. Stickmatematik, alltså!

Jag har gjort en del justeringar förstås, men detta är ändå något som kom ur min penna före det kom på mina pinnar.


Det ska bli en mycket avlång rundad sjal med en bred kant.

Så jag gick in på Deisy Design och sade till Linda: Vill du hjälpa mig välja ett garn? Och det ville hon! Det är inte helt enkelt att fylla ett funka-för-fläta-funka-för-spets-behov. Men till slut blev det något så vaniljartat som Drops Karisma.

Jag ville gärna ha ett kommersiellt garn, så att det skulle gå lätt att publicera mönstret. Och då är Karisma bra.

Ett problem med mönstret var att vänsterminskningarna inte blev lika definierade som högerminskningarna.

Men så gick jag till min resurssida för ökningar och minskningar: Knittinghelp (http://www.knittinghelp.com/videos/decreases). Där fann jag en variant på SSK (SSK "improved"): lyft 1 som rät, lyft 1 som avig, sticka ihop i bakre maskbågen. Och det verkar funka! Och det är dessutom enklare.

Detta om detta.

/Maia

- using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: