onsdag 20 november 2013

Gyda – mössa

Vi började titta på tv-serien Vikings för nån vecka sedan. Det blev så att vi såg massa avsnitt på ett par dygn och samtidigt så stickade jag en mössa med Drops Big Merino. Jag har ju gjort ett par herrmössor i samma garn och eftersom jag kände att det inte fungerade med de mönster som fanns att tillgå skapade jag mönstret till Fare Thee well, som beskrivs här.

Allteftersom jag började titta på serien växte en mössa med vikingakänsla fram. Den är nu klar och har fått sitt namn efter dottern till Ragnar Lodbroke, Gyda.

Gyda uppfostras till att bli en sköldmö, men hon försvinner ur serien när pesten går i landet. Jag hade ingen fager sköldmö hemma för att vara modell, så jag fick leta fram en gammal provdocka istället.
Mössan sitter lite mer tajt på ett riktigt huvud, men den går från hjässa och ner till ögonbrynen på mig.

Ge gärna respons på mönstret, eftersom det bara är jag som stickat efter det hittills.

/Maia

GYDA

Garn: Garntjänsts Big Merino
Färg: 02
Åtgång: cirka 75 g
Stickor: 4, rundsticka

Förklaringar:
[...] = mönsterrapport. Rapporten repeteras till varvets slut. Om de första eller sista maskorna på varvet stickas annorlunda skrivs detta med kursiv före [ respektive efter ].

Korsade maskor:
KVä (korsad maska åt vänster) = Lyft en maska med garnet bakom arbetet, sticka nästa maska som föreg. varv. (dvs. rät om föreg. varv hade rät, avig för avig). Stick in vä sticka framför arbetet i den lyfta maskan och lyft tillbaka den. Släpp den stickade maskan försiktigt. Fånga med höger sticka upp den stickade maskan bakom den lyfta. Sticka den lyfta maskan som föreg. varv. Dra åt och jämna ut maskorna lite.

KHö (korsad maska åt höger) = Lyft en maska med garnet framför arbetet, sticka nästa maska som föreg. varv. (dvs. rät om föreg. varv hade rät, avig för avig). Stick in vä sticka bakom arbetet i den lyfta maskan och lyft tillbaka den. Släpp den stickade maskan försiktigt. Fånga med höger sticka upp den stickade maskan framför den lyfta. Sticka den lyfta maskan som föreg. varv. Dra åt och jämna ut maskorna lite.

Minskningar:
2rtillsH (två räta tillsammans åt höger) Sticka två maskor tillsammans genom den främre maskbåden, precis så som du stickar en rät maska. Maskan lutar nu lite åt vänster.
2rtillsV (två räta tillsammans åt vänster): Sticka två maskor tillsammans genom den bakre maskbågen. Stick in höger sticka från höger i de båda nästa maskorna. Hämta upp garnet och sticka en rät maska. Maskan lutar nu lite åt höger.


Lägg upp 84 m. Sätt en stickmarkör före första maskan på varvet.

MÖNSTER
Resår:
V1: räta
V2–9: [1r, 2a]

Mönster:
V10: [KVä, Khö, 2a]
V11: Räta över räta, aviga över aviga.
V12: 1a [Kvä 4a] 2r, 3a
V13: Räta över räta, aviga över aviga.
V14: [1Khö, 1KVä, 2a]
V15: Räta över räta, aviga över aviga. OBS! Flytta stickmarkör 1 m åt höger innan du stickar sista maskan, så att den sista maskan nu blir den första på nästa varv.
V16: [KHö, 2r KVä]
V17: Räta över räta, aviga över aviga. OBS! Flytta tillbaka markören 1 m åt vänster, så att första maskan på nästa varv stickas och markören sätts in efter den.
V18: [4r, KHö]
V19–21: Räta över räta, aviga över aviga.
V22: [4a KHö]
V23: Räta över räta, aviga över aviga. OBS! Flytta stickmarkör 1 m åt höger innan du stickar sista maskan, så att den sista maskan nu blir den första på nästa varv.
V24: [KVä, 2a, KHö]
V25: Räta över räta, aviga över aviga.
V26: 1a [KVä, KHö 2a] KVä, KHö, 1a
V27: Räta över räta, aviga över aviga.
V28: 2a [KVä, 4a] KVä, 2a
V29–36: Räta över räta, aviga över aviga.
V37: 2a [KVä, 4a] KVä, 2a
V38–45: Räta över räta, aviga över aviga.
V46: 2a [KVä, 4a] KVö, 2a
V47: Räta över räta, aviga över aviga.
V48: [KHö, VHö 2a]
V49: Räta över räta, aviga över aviga.
V50: [KHö, 2a, KVä]
V51: Räta över räta, aviga över aviga. Flytta markören 1m till vänster, så att första maskan på nästa varv stickas och markören sätts in.
V52: 2a [KVä, 4a] KVä, 2a
V53: Räta över räta, aviga över aviga. Flytta markören 2 m till vänster, så att de två första maskorna på nästa varv stickas och markören sätts in efter dem.

Intagning:
V54: [1a, 2rtillsH, 2rtillsV, 1a]
V55: Räta över räta, aviga över aviga.
V56: [2rtillsH, 2rtillsV]
V57: Räta över räta, aviga över aviga.
V58: 1r [2rtillsH]
V59; Räta över räta, aviga över aviga.
Ta av garnet och dra igenom maskorna. Fäst.
- using BlogPress from my iPhone

7 kommentarer:

Eva sa...

Vad fin! Den får jag lust att pröva. Lovar att höra av mig då. Har du stickat på rundstickor? Kanske stod, i så fall ber jag om ursäkt om jag läste slarvigt.

Maia sa...

Tack för de snälla orden, Eva! Ja, det är rundsticka. Jag använder kortaste kabeln.
/Maia

Ligeia sa...

Fint mönster, och vilken modell! :)

Anonym sa...

Jättesnygg!!
Måste testas så snart det finns tid!!
Tusen Tack för fint mönster!!!
Mvh Ingrid

Maia sa...

Tack, Ingrid!
/Maia

Agneta sa...

Hej Tack för mönstret som jag ändrade lite. Klarar inte att lägga in en bild här men den finns på stick cafe online!

Maia sa...

Så fint Agneta, jag såg bilden! :)
/Maia