lördag 30 november 2013

Och ett par till


Dessa i grå Nepal. 


Med flätor. 


Också på hälen. 

/Maia

torsdag 28 november 2013

Här går det undan

Så jag började om med att sticka två sockar på samma rundsticka. Fick gå ner till Deisy design och köpa en lagom lång. 100 cm tror jag. 


Och sedan fick jag komma på att man måste hålla ihop sockarna med något. T.ex. en säkerhetsnål för att inte de skulle glida omkring. Jag googlade sedan och såg att det inte var jag som uppfunnit det hjulet så att säga. Känt problem. Klassisk lösning. Jaja. 


Och oj vad fort det går att sticka. Ett par mindre med vit kant. Till julklappskorgen. Ett par större men kortare. Som sitter på mina fötter. 

Garnet är Falkgarns Sport. Definitivt inte en favorit. Lite för strävt för mig. Jag går nog till närbutiken och shoppar bättre sockgarn i morgon. Eller till Rusta. 

/Maia

lördag 23 november 2013

Ser du stjärnan

Jag har börjat vika stjärnor igen. Denna gång är det återvinningsstjärnor. Det är kataloger från Gudrun Sjödén som fått sätta till. Jag har så svårt att slänga dem eftersom det är så fint papper och så vackra färger. Passar perfekt till stjärnor alltså.


/Maia

Red: Här på Interiörguiden finns det en beskrivning av hur man viker dem.

fredag 22 november 2013

Ångrade mig

Började som sagt sticka sockar, två på en rundsticka. Men ångrade mig. Det gick så bra att jag inte ville fortsätta med fulgarn från Netto. Ripit-ripit-ripit!


/Maia

onsdag 20 november 2013

Inget mer Second Sock Syndrome

Äntligen fick jag prövat detta med att sticka båda sockorna samtidigt på en enda lång rundsticka.


Det var lite lurigt att lägga upp, och jag fick byta från jättelång till kortare kabel, men nu börjar jag få kläm på det.

En enda sak har jag att säga till metodens nackdel. Det går långsamt framåt. Hälften så snabbt ser man sockan växa fram. Men det får man ta.

/Maia

- using BlogPress from my iPhone

Gyda – mössa

Vi började titta på tv-serien Vikings för nån vecka sedan. Det blev så att vi såg massa avsnitt på ett par dygn och samtidigt så stickade jag en mössa med Drops Big Merino. Jag har ju gjort ett par herrmössor i samma garn och eftersom jag kände att det inte fungerade med de mönster som fanns att tillgå skapade jag mönstret till Fare Thee well, som beskrivs här.

Allteftersom jag började titta på serien växte en mössa med vikingakänsla fram. Den är nu klar och har fått sitt namn efter dottern till Ragnar Lodbroke, Gyda.

Gyda uppfostras till att bli en sköldmö, men hon försvinner ur serien när pesten går i landet. Jag hade ingen fager sköldmö hemma för att vara modell, så jag fick leta fram en gammal provdocka istället.
Mössan sitter lite mer tajt på ett riktigt huvud, men den går från hjässa och ner till ögonbrynen på mig.

Ge gärna respons på mönstret, eftersom det bara är jag som stickat efter det hittills.

/Maia

GYDA

Garn: Garntjänsts Big Merino
Färg: 02
Åtgång: cirka 75 g
Stickor: 4, rundsticka

Förklaringar:
[...] = mönsterrapport. Rapporten repeteras till varvets slut. Om de första eller sista maskorna på varvet stickas annorlunda skrivs detta med kursiv före [ respektive efter ].

Korsade maskor:
KVä (korsad maska åt vänster) = Lyft en maska med garnet bakom arbetet, sticka nästa maska som föreg. varv. (dvs. rät om föreg. varv hade rät, avig för avig). Stick in vä sticka framför arbetet i den lyfta maskan och lyft tillbaka den. Släpp den stickade maskan försiktigt. Fånga med höger sticka upp den stickade maskan bakom den lyfta. Sticka den lyfta maskan som föreg. varv. Dra åt och jämna ut maskorna lite.

KHö (korsad maska åt höger) = Lyft en maska med garnet framför arbetet, sticka nästa maska som föreg. varv. (dvs. rät om föreg. varv hade rät, avig för avig). Stick in vä sticka bakom arbetet i den lyfta maskan och lyft tillbaka den. Släpp den stickade maskan försiktigt. Fånga med höger sticka upp den stickade maskan framför den lyfta. Sticka den lyfta maskan som föreg. varv. Dra åt och jämna ut maskorna lite.

Minskningar:
2rtillsH (två räta tillsammans åt höger) Sticka två maskor tillsammans genom den främre maskbåden, precis så som du stickar en rät maska. Maskan lutar nu lite åt vänster.
2rtillsV (två räta tillsammans åt vänster): Sticka två maskor tillsammans genom den bakre maskbågen. Stick in höger sticka från höger i de båda nästa maskorna. Hämta upp garnet och sticka en rät maska. Maskan lutar nu lite åt höger.


Lägg upp 84 m. Sätt en stickmarkör före första maskan på varvet.

MÖNSTER
Resår:
V1: räta
V2–9: [1r, 2a]

Mönster:
V10: [KVä, Khö, 2a]
V11: Räta över räta, aviga över aviga.
V12: 1a [Kvä 4a] 2r, 3a
V13: Räta över räta, aviga över aviga.
V14: [1Khö, 1KVä, 2a]
V15: Räta över räta, aviga över aviga. OBS! Flytta stickmarkör 1 m åt höger innan du stickar sista maskan, så att den sista maskan nu blir den första på nästa varv.
V16: [KHö, 2r KVä]
V17: Räta över räta, aviga över aviga. OBS! Flytta tillbaka markören 1 m åt vänster, så att första maskan på nästa varv stickas och markören sätts in efter den.
V18: [4r, KHö]
V19–21: Räta över räta, aviga över aviga.
V22: [4a KHö]
V23: Räta över räta, aviga över aviga. OBS! Flytta stickmarkör 1 m åt höger innan du stickar sista maskan, så att den sista maskan nu blir den första på nästa varv.
V24: [KVä, 2a, KHö]
V25: Räta över räta, aviga över aviga.
V26: 1a [KVä, KHö 2a] KVä, KHö, 1a
V27: Räta över räta, aviga över aviga.
V28: 2a [KVä, 4a] KVä, 2a
V29–36: Räta över räta, aviga över aviga.
V37: 2a [KVä, 4a] KVä, 2a
V38–45: Räta över räta, aviga över aviga.
V46: 2a [KVä, 4a] KVö, 2a
V47: Räta över räta, aviga över aviga.
V48: [KHö, VHö 2a]
V49: Räta över räta, aviga över aviga.
V50: [KHö, 2a, KVä]
V51: Räta över räta, aviga över aviga. Flytta markören 1m till vänster, så att första maskan på nästa varv stickas och markören sätts in.
V52: 2a [KVä, 4a] KVä, 2a
V53: Räta över räta, aviga över aviga. Flytta markören 2 m till vänster, så att de två första maskorna på nästa varv stickas och markören sätts in efter dem.

Intagning:
V54: [1a, 2rtillsH, 2rtillsV, 1a]
V55: Räta över räta, aviga över aviga.
V56: [2rtillsH, 2rtillsV]
V57: Räta över räta, aviga över aviga.
V58: 1r [2rtillsH]
V59; Räta över räta, aviga över aviga.
Ta av garnet och dra igenom maskorna. Fäst.




- using BlogPress from my iPhone

söndag 17 november 2013

Fare Thee well – mössa

Nu har det inte bara blivit en mössa utan två (och en tredje på gång). Här ser vi först den gröna mössan som min kära syster tror att hennes man kommer att gilla. Han är från Galway, så grönt och orange kan aldrig vara fel. Här på fotot är färgen lite off, men fotot (som den ofrivillige provaren hjälpt till med) ska istället visa hur jag gjort intagningarna.


På bilden nedan är färgerna dock helt rätt. Den gröna mössan är härligt gräsmattgrön och den blå intensivt kornblå.


Såhär gör man:

Fare-thee-well

Garn: Drops Big Merino (mössorna väger cirka 90 gram, så det behövs två nystan)
Rundsticka; Nr 4

Lägg upp 96 maskor.

Resår:
R1: rm
R2: 2rm, 2am varvet ut
Upprepa I & II i cirka 5 cm.

Mönsterstickning:
M1: 1 rm 2am, upprepa varvet ut
M2: 2 rm 1am, upprepa varvet ut
Upprepa M1 & M2 tills hela mössan mäter cirka 19 cm.

Intagning:
I1: 1 rm 2amtills, upprepa varvet ut
I2: 1rm, 1 am, upprepa varvet ut

I3: 1rm, 1 am, upprepa varvet ut
I4: 1rm, 2amtills, 1am, upprepa varvet ut
I5: 1rm, 2am, upprepa varvet ut
I6: 1 rm 2amtills, upprepa varvet ut
I7: 1rm, 1 am, upprepa varvet ut
I8: 1rm, 2amtills, 1am, upprepa varvet ut
I9: 1rm, 2am, upprepa varvet ut
Upprepa från I6 tills det är 14 m kvar. Dra då igenom garnet och fäst.

/Maia

PS. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är mössan inspirerad av Drops Tristan, men eftersom Big Merino inte alls har samma stickfasthet som Karisma, så är det ju färre maskor. Och eftersom jag gör resårkanten och intagningarna helt annorlunda behövs det ett nytt mönster. Den är också lite kortare än deras mössa tror jag. Inget häng. Bara en enkel herrmössa.

Det enda som är samma är mönsterstickningen, och det är ju Farrow rib dvs. inget som Drops hittat på. Enter: Fare-thee-well.


- using BlogPress from my iPhone

onsdag 13 november 2013

Mössan till mannen

Så nu blir det blogg på svenska då, eftersom ingen har invänt mot detta.

Min syster och jag har bestämt att vi idag får ge julklappar till vem som helst bara de är handgjorda. Så nu har jag börjat fundera på vad männen kan tänkas vilja ha. Och då blir det mössor.

Problemet är att många av männen runt mig - och en del kvinnor - tycker att ull sticks. Och det får man ju respektera. Så jag fick in på Deisy design och diskuterade om det fanns något garn som kunde fungera ändå.

Big Merino var idén. Jag valde den djupblå nyansen 17.


Sedan var det så att det inte fanns tillräckligt med roliga mönster så jag fick gå till andra mönster i garngrupp C.


Nu har jag blivit påmind om Stickpodden att detta med garngrupper inte är skrivet i sten. Så jag lade efter att ha testat med vad som stod i mönstret istället upp 96 maskor på stickor 4. Rejält stor skillnad alltså. Men det ska ju bli en ganska tajt mössa, så det är nog rätt.

Mössan blir inte riktigt densamma som i mönstret, men måtten som står angivna på längden är användbara. Avmaskningen ska nog bli annorlunda också.

Jag har dessutom provat mässan ett antal gånger på min make för att få omkretsen rätt. Den motvillige provaren. Det är så snällt att ställa upp på femtioelva provningar av någon annans julklappsmössa, när man egentligen inte vill. Och när det kliar, Big Merino till trots. Tack!

/Maia

PS. Köpte nystan till två mössor till igår, för garnet är så trevligt och resultatet blir så fint.

- med BlogPress på telefonen


So I'll just blog in Swedish, since no one has objected to this in the question in my last blog post.

My sister and I have decided that we are allowed to give Christmas gifts to anyone this year, if the gifts are handmade. So now I've started thinking about what men might want for the holidays. The answer is caps.

The problem is that many of the men around me - and some women - consider wool itchy. Which one must respect. So I went to Deisy design and discussed with the seller whether there was a yarn that would work even for these guys.

Drops Big Merino was the answer, and I chose the deep blue colour no. 17.

There were not enough fun designs for this yarn, though, so I had to go look at other patterns in yarn group C at Drops.

I have been reminded by Stickpodden that yarn groups is not something that guarantees a one-to-one correspondence. So after testing the pattern, I instead cast on 96 stitches on needles 4. Rather a big difference from what was in the pattern. But this is supposed to be a pretty tight cap, so it's probably right.

The pattern that I knit will not be quite the same as the one in the pattern, but the measurements for length in the pattern are useful. The decreases will probably be different too.

I have also got my husband to try the cap on a fair number of times to get the right circumference. The Reluctant tester he is. It 's so nice of him to agree to umpteen tests of someone else's Christmas cap, when you do not really want to. And when it itches, despite the Big Merino soft wool. Thank you, my love!

/Maia

PS . Bought some more skeins to make two more hats yesterday. The yarn is so nice and the result is so nice.