fredag 5 mars 2010

Bladig

Vännen KW säger att jag blir alltmer bladig, eftersom jag envisas med att tjata i mina twittrar och facebookstatusar om alla blad jag stickar. Ochkanske är jag det. Det är verkligen roligt att testa vad man kan göra med dessa blad.

Här är en av produkterna, en mössa i brun Raggi. Ett hundragramsnystan räcker gott.


Mössan är stickad med ett upplägg på 70 maskor. Efter ungefär sju varv med vanlig resårstickning på rundsticka lägger man ut 14 maskor jämt fördelade. Detta betyder att man lägger ut på sjuställen på en rät och en avig som ligger intill varandra.


Efter detta resåren stickas 4 varv *9r, 1a, 1r, 1a*. Upprepa *...* 7 ggr. De 9r bildar mellersta delen på ett blad och 1r är stjälken på nästa blad. De två aviga maskorna är mellanmaskor och stickas avigt på alla varv, markeras (1a).

Intag och utlägg:
Varv 1: Överdel av bladet: *2r tills, 5r, 2r tills. (1a) Stjälk som blir blad: ta upp en maska mellan maskorna och sticka den rät, 1 r, ta upp en maska mellan maskorna och sticka den rät. (1a).
Varv 2: *7r (1a) 3r (1a)*. Sticka *...* 7 ggr.
Varv 3: Överdel av bladet: *2r tills, 3r, 2r tills. (1a) Nytt blad: 1r, omtag, 1r, omtag, 1r. (1a).
Varv 4: 5r (1a) 5r (1a).
Varv 5: Överdel av bladet: *2r tills, 1r, 2r tills. (1a) Nytt blad: 2r, omtag, 1r, omtag, 2r. (1a).
Varv 6: 3r (1a) 7r (1a).
Varv 7: Avslutning av bladet: 2r tills, flytta den stickade maskan till vänster sticka och dra nästa maska över den stickade. Flytta över den till höger sticka och fortsätt. (1a) Nytt blad: 3r, omtag, 1r, omtag, 3r. (1a)
Varv 8-11: Ny stjälk: 1r. (1a) Mellandel av blad: 9r. (1a)

Sedan fortsätter man på samma sätt och avslutar genom att inte lägga ut för det sista bladet utan bara ta in.

Detta är förstås ingen riktig stickbeskrivning. Till exempel så ska de två räta tillsammans stickas olika. De som ska luta till vänster (s.k. improved SSL, slip, slip, knit) gör man såhär: Lyft första maskan som om du skulle sticka en rät maska. Sätt tillbaka den på vänster sticka, och sticka sedan två maskor tillsammans i den bakre maskbågen. De som ska luta till höger stickas helt enkelt tillsammans som två räta (s.k. k2tog, knit 2 together). Inga problem. Precis så som man tror.

Om du inte alls förstår hur jag menar så finns världens finaste beskrivning av hur man gör på Knittinghelp.com.

Just nu stickar jag en till mössa med blad, men med melerad Raggi. Bild kommer.

2 kommentarer:

"Katten i garnet" sa...

Hej! Du har något att hämta på min blogg!

Vilken snygg mössa. Väldigt trevligt mönster. :-)

emlou sa...

Jag älskar det här mönstret! Tack så hemskt mycket för att du delar med dig. Jag är en inbiten virkare, men du har till och med fått mig att prova på att sticka! Jag håller på med en mössa nu, och ha länkat hit från min blogg. Jag kommer länka igen så snart jag är klar, tack igen!
Kram