tisdag 21 juli 2009

Beställd bokväska klar

Min mamma ville gärna ha en väska, lagom stor för en bok och kanske mobilen. Den skulle vara vit och rymma även lite större pocketböcker. Nu är den klar.

Fodret är beige-och-vit-rutig bomull, som jag hade hemma. Jag hade tänkt en blus eller så, men när väskan började ta form visste jag att en bit måste få gå till foder.

Nu återgår jag till blomväskan och till att renovera nedre toaletten.

/Maia


söndag 19 juli 2009

Det svåra virkspråket

Härom veckan skulle jag visa min mamma hur man virkar en farmorsruta och då uppstod plötsligt språkförbistring. Jag började med att säga att man skulle virka sex lösmaskor. Som den naturligaste sak i världen. Men det heter ju inte lösmaskor, utan luftmaskor. Märkligt. Jag som trodde...

Sedan berättade jag att det skulle vara stolpgrupper om tre halvstolpar i varje. Återigen en term som inte mamma kände igen. Det som jag kallas halvstolpar (omtag om nålen, hämta garnet i båda maskbågarna, omtag och dra igenom allt på nålen), kallar hon för stolpe. Och det jag kallar stolpe, det kallar hon för dubbelstolpe.

Vem hade rätt? Ja, mamma hade mest rätt när det gäller luftmaskorna, men det finns några få andra som säger som jag, visar en googling. Några få, för en del träffar är saker som jag skrivit. Men när det gäller stolpproblematiken har jag mest rätt, för på svenska är det halvstolpe, stolpe, dubbelstolpe som gäller, medan engelskan för samma sak verkar säga half double crochet, double crochet och triple chrochet.

Inte konstigt att man blir lite snurrig när man försöker följa utländska beskrivningar. Här är några översättningar, som kan vara bra att ha till hands [Källa: Virkverket]:
  • st – stitch – maska
  • ch – chain – luftmaska
  • sc – single crochet – fast maska
  • hdc – half double crochet – halvstolpe
  • dc – double crochet – stolpe
  • tc – triple crochet – dubbelstolpe
  • sl st – slip stitch – smygmaska
  • back loop – bakre maskbåge
  • 2 sc tog – 2 single crochet together – 2 fasta maskor tillsammans
  • dec – decrease – minska
  • inc – increase – öka
Sedan återstår det att undersöka om det är variation mellan olika engelskspråkiga mönster också.

Här är en länk till Garnstudios fantastiska nordiska översättningsnyckel för handarbetstermer. Leve det nordiska språksamarbetet!

/Maia

PS. Det egendomliga med detta är förstås vem som lärt mig att det heter lösmaska. Vem lärde mig virka? Mystiken tätnar.

fredag 17 juli 2009

Virkade blommor

Jag kan inte hjälpa det. Jag har börjat med ett nytt projekt. En väska till. Gjord av blommor denna gång.

Garnet är Drops Muskat och inspirationen har jag fått från en galen väska som FutureGirl gjort. Fast min blir färggladare. Och säkert lite annorlunda på andra sätt.


Här är upplägget:


Jag börjar med en vit mittpunkt. Här är fem ämnen som bara ligger och väntar.

Och sedan blir virkar jag kronblad i orange, varmrött, lila och svart, och virkar ihop dem direkt. Jättekul är det.

Handtaget kommer att bli svart och så även fodret, när det blir klart. Men det kommer att ta ett tag, det hela. Först ska jag fodra en vit väska till mamma.

/Maia

PS. Självklart borde jag istället läsa klart L'élégance du hérisson, men allt har ju sin tid.

fredag 10 juli 2009

Varmröda virkade vantar


Efter att ha sett fina flerfärgsvirkade vantar i en tråd på Textilhantverk iFokus (och titt på en bild här) ville jag testa att virka själv. Jag hade nästan ett helt nystan Raggi liggande sedan As mössa så det fick bli varmröda virkade vantar. Just nu är temperaturen sådan utomhus att det faktiskt inte känns så dumt alls.

Här är mönstret, som jag antecknade medan jag virkade. Jag tänker lägga till en rolig mudd med annan färg, och därför är vantkroppen lite kort, så om du vill ha en längre vante, som räcker in under tröjärmen kan du välja att inleda med t.ex. 17 varv fasta maskor innan du gör tummen.

Varmröda virkade vantar
Garn: Raggi
Virknål: 2,5

VANTKROPP
Lägg upp 35 lösmaskor och slut dem till en ring med en fast maska. Virka sedan 12 varv med fasta maskor i bakre maskbågen.

Börja det 13e varvet med 6 lösmaskor, hoppa över 6 maskbågar och fortsätt virka fasta maskor varvet ut. Du har nu ett hål för tummen

Virka ytterligare 14 varv efter tumhålet. Markera varvets början med en säkerhetsnål.

Intagning:
Varv 1: *Virka 5 fasta maskor, virka sedan ihop den sjätte och sjunde maskan såhär: Gå först ner i båda maskbågarna i den sjätte maskan och hämta upp tråden och sedan ner i båda maskbågarna i den sjunde maskan och hämta upp tråden, gör omtag och dra igenom tråden.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 2: *Virka 4 fasta maskor och virka ihop den femte och sjätte maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 3: *Virka 3 fasta maskor och virka ihop den fjärde och femte maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 4: *Virka 2 fasta maskor och virka ihop den tredje och fjärde maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 5: *Virka 1 fast maskor och virka ihop den andra och tredje maskan enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.
Varv 6: *Virka 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa *...* 4 gånger.

Ta av tråden. Fäst. Fäst också tråden där du började virka på ett sådant sätt att det inte blir ett hack i nederkanten.

TUMME
Stick in virknålen i den mittersta av de 6 lösmaskor som du virkade under det trettonde varvet. Hämta upp tråden till en ögla och virka en lösmaska som motsvarar den första fasta maskan i tummen.

Virka ytterligare 2 fasta maskor på baksidan av tummen. Virka 1 fast maska i övergången mellan baksidan och framsidan av tummen. Virka 6 fasta maskor i bakre maskbågen på framsidan av tummen. Virka 1 fast maska i övergången mellan framsidan och baksidan av tummen. Virka 3 fasta maskor på baksidan av tummen.

Virka ytterligare 7 varv på tummen.

Intagning:
Varv 1: Virka 2 fasta maskor och 2 maskor tillsammans enligt ovan. Virka 6 fasta maskor och 2 maskor tillsammans enligt ovan. Virka 2 fasta maskor.
Varv 2: *Virka 1 fast maska och sedan 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa 4 gånger.
Varv 3: *Virka 2 maskor tillsammans enligt ovan.* Upprepa 4 gånger.

Ta av tråden. Fäst.

Kopiera gärna mönstret, men hänvisa till bloggen i så fall.

/Maia

torsdag 9 juli 2009

Tuttifrutti

En dag var K här hos A och de sydde Barbiekläder. Jag började fundera på om man inte kunde virka en topp och sedan sy på en kjol så att det blev en klänning, och jag började virka från midjan och uppåt.

Men istället blev det som synes en hel virkad klänning. En helgalen tuttifruttiklänning för salsadans, med påvirkade pärlor som ser ut som runda godiskulor. Lägg märke till den lilla handväskan.

Håll med om att det är en del variation här i alla fall...

/Maia