onsdag 30 december 2009

Katter

Dagens skörd i garnförbrukarutmaningen är två katter. Mönstret finns på Hemmets Journals hemsida och det är Katten i garnet som inspirerat.



Dottern S gjorde en vit katt. Och jag gjorde en gråbrun. Hon använde större stickor så hennes blev större. Jag gjorde slut på ett överblivet nystan med DROPS Vienna (62, som inte tycks finnas längre) som jag använt till en kliande sjal för ett par år sedan.

/Maia

- genom BlogPress med iPhone

tisdag 29 december 2009

Tre iPhone-tingestar

Kreativ dag idag. Syster A med familj har varit här. Något motvilligt började syster på ett fodral till den kommande iPhonen. (Jobbar man med reklam så har man iPhone har jag förstått.)


Självklart blev hennes krokade fodral det underbaraste.


Mitt blev lite som en vit vinterdröm. Filtat förstås.


Svärsonen J - också iPhone, också reklam - fick ett tajt. Virkat.

/Maia

- genom BlogPress med iPhone

iPodtingest till S

Ibland har man flyt. Det hade S när hon köpte sin dator med studentrabatt och fick en iPod Touch på köpet. Här är fodralet som jag stickade till podden igår.


Jag lade upp 30 maskor och stickade 2r, 1a på rundsticka med magic loop eller på strumpstickor. Tredje varvet gjorde jag miniflätor på de räta maskorna (sticka den andra maskan, sticka den första maskan, lyft av båda).

Jag gjorde tre sådana flätvarv med två vanliga varv mellan.


I mitten är det en trefläta som jag ännu inte riktigt klarar att beskriva. Men jag kommer dit, det gör jag.

Istället för att maska av och sy ihop plockade jag över alla maskorna på en sticka. Jag tog varannan från framsidan, varannan från baksidan.


Sedan stickade jag dem två och två tillsammans och gjorde en vanlig avmaskning. Hade jag tagit en i taget så hade basen blivit vidare än resten av fodralet.

Garnet var nån slags raggsocksgarn, men gördeln har kommit bort. Det är kraftigare än Raggi i alla fall. Återkommer om jag hittar det andra nystanet, där gördeln bör finnas kvar.

/Maia
- genom BlogPress med iPhone

PS. Det är DROPS Alaska, ren ny ull.

Ytterligare en mösstingest

Ja, det blev en basker till. Jag hade ett mohair/acryl-garn liggande. Ett lite trassligt garn köpt på Rusta, men mjukt och fint.

Jag ville göra en lite större mössa den här gången eftersom den förra blev lite kort. Nådde nätt och jämnt över öronen bara. Mest ett litet mösspynt helt enkelt.

Den här är större, men samtidigt tunnare.


En sak som kalenderstickningen påminde mig om var att tvätta och forma det stickade. På bilden ser man hur jag håller på med att torka den, med en handduk inuti.

Ingen rosett på denna, utan istället två små tåtar som man lämpligen ska ha i nacken.

Det ska bli spännande att se hur den blir. Återkommer eventuellt med mannekängbild.

/Maia

- genom BlogPress med iPhone

söndag 27 december 2009

Utmaning 2010 - tjuvstart

Efter kalenderstickningen blev det lite garn kvar. Garnet var egentligen menat att bli till ett par vackra stjärnstickade vantar för ungefär tio år sedan, men nu blev det bruna garnet ju en väska istället. Dessutom fanns det vita garnet kvar. Så idag invigde jag mitt projekt för 2010, det vill säga att göra slut på garnet som finns här i huset innan jag köper mer. Mina barn och min make stöder detta till fullo. Inte helt otippat.

Så idag, tredjedag jul 2009 började jag. Jag tog de två små nystanen med brunt och vitt garn och följde upp kalenderstickningens snoddtema i nederkanten på denna lilla basker. Jag virkade först 120 varv på en snodd med sju maskor och sedan tog jag upp maskor i snodden och stickade runt. Ränderna är sju varv breda. Intag var 20e, 19e, 18e maska, osv.


Eftersom jag fortfarande är en kompulsiv filtare så filtade jag förstås den glesvirkade baskern och nu sitter den på en skyltdocka och torkar.


Frågan är nu bara, kära nya och gamla läsare, vad kan man göra med de två små nystan som återstår. Hum, hum, hum. Det kommer att bli ett roligt kreativt år.

/Maia

fredag 25 december 2009

Filtad väsktingest klar

Maskor och stygn har öppnat sista luckan och det bidde en handväska.

Obstinat är jag som vanligt, så jag har filtat väskan istället för att tvätta den, jag har stickat en lång snodd istället för en kort och filtat också den. Jag har fodrat med vävt tyg istället för trikå, eftersom jag inte vill att väskan ska vara töjbar. Jag hoppade över de två sista snoddringarna och gjorde istället en liten filtad snodd som jag använde som knäppning.


Så nu är det bara att ta tag i alla andra påbörjade och icke-avslutade projekt.

/Maia

PS: Tack, Johanna på Maskor och stygn för den roliga adventskalendern!

måndag 14 december 2009

De underbara krokade vantarna

Jag har hållit på med ett par underbara krokade vantar ett tag. Garnet är Raggi, dels naturvit, dels flerfärgad. Det är ett par slanka vantar som ligger tätt på handen, men de är så tjocka att de klarar sig gott själva om man vill göra snöbollar.


Handmodell på bilden är A. Sedan bilden togs har jag fäst trådarna.

Märkligt nog stämmer randningen på båda vantkropparna trots att det var Raggigarnet självt (1592) som avgjorde var de rosa, gröna eller jeansblå nyanserna skulle slå igenom.

Nu ska vi bara hoppas att de får komma ut på lite rejält snöbollskramande snart.

/Maia

söndag 13 december 2009

I skuggan av julkalenderstickningen

I och med att jag följer julkalenderstickningen hamnar jag runt på en väldig massa stickbloggar. Man klickar på en länk i kommentarslistan, sedan finns det länkar på den bloggen och så vidare och så vidare. Det är väldigt roligt och inspirerande. Inte minst hamnar jag ibland hos bloggare som tycks vara tvångsmässiga sock- och vantstickare. Och eja att jag vore som de!

Men idag räckte det i alla fall inte med att sticka lite rakt upp och ner på kalenderstickningen. Alla dessa glada bloggare med sina stickade fantastiska sockar och vantar med flätor på fick mig att ta tag i några nystan Eskimo, som är över efter Js krokade sjal (som jag ännu inte fäst trådarna på). Och det ska bli ett par vantar. Eller ett par muddar. Troligen ett par vantar.


Som ni ser blev det en fyrfläta på handryggen, som tog en lite oväntad vändning, men det är så svårt att ta upp att det får vara. Jag hämtade inspirationen från stickeri stickera stickeralla, som tar detta med flätor seriöst och lättsamt på samma gång.


På undersidan gör jag resårstickning med 1 avig 2 räta, men gör en liten minifläta av de räta. På handflatan blir det bara vanlig slätstickning. Vad tror ni? Vill J ha ett par vantar till sjalen?

/Maia

PS. Titta gärna in på min egen julkalender.

lördag 12 december 2009

Julkalenderstickningen går framåt

Här kommer en uppdatering av hur det går med det okända projektet. Jag stickar alltså varje dag den stickuppgift som Kalendermamman ger oss i sin blogg.

Såhär ser arbetet ut idag i den bleka vintersolen:



Som ni ser är det fyra flätade snoddar på ena sidan och en motsvarande stickad fyrfläta på den andra. Jag har varit tvungen att förstå mig på att sticka efter diagram och det var inte det lättaste. Men ändå, det är ju som att gå en kurs lite grann. Bara att bita ihop, repa upp och göra om ifall man fattar fel.

Största problemet för mig just nu är att jag valt ett mörkt garn. December, intrikata mönster och mörkt garn fungerar inte alltid med snart 50-åriga ögon.

/Maia

söndag 6 december 2009

Sticka en kalender

Jag har ju en funderingsjulkalender som bekant. Inte mycket jobb för dem som klickar sig in där. Bara att läsa och fundera.

Men det finns andra som sätter andra i arbete en liten bit i taget, dag för dag nu under julmånaden. Johanna_dw lägger varje dag ut en liten stickuppgift som man kan utföra. Och om vi gör det kommer vi att till sist, den 24 december, sitta där med våra färdiga projekt.

Utgångspunkten har varit 50 gram garn i vår favoritfärg och i grovlek som passar ungefär stickor 2,5. Man ska kunna sticka räta och aviga (eller som A säger vanliga och ovanliga maskor). Man ska kunna sticka snoddar (men det finns det instruktion till) och virka lösmaskor. Och så måste man ha ett antal säkerhetsnålar. Till sist ska man ha en gammal t-shirt eller något liknande som har nån färg som passar – och gärna kontrasterar mot – garnet.

Jag valde ett garn som jag haft liggande sedan ett par år. Det är mörkbrunt, vilket gör att jag nästan får nervsammanbrott när jag tappar räkningen, vilket jag allt gör ibland.

Såhär ser det ut idag, efter sex dagar:


Jag gissar på någon slags liten väska, men jag vet inte. Det är mest fodret som gör att jag gissar på detta.

/Maia

lördag 5 december 2009

Fundering inför 2010

Jag har en fundering. Jag skulle verkligen vilja. Men klarar jag det?

Skulle 2010 kunna bli ett år när jag inte köper in något till handarbete utan tar mig igenom de saker, garner, tyger, pärlor, pysselsaker som jag har här hemma? Skulle det gå? Klart det skulle gå. Frågan är om jag skulle klara av att bara klappa garn i affären ett helt år.

Någon som är med? VI skulle kunna byta saker om det är något som fattas. Om jag t.ex. har en vit dragkedja som du behöver så kan du få den. Och om du har en svart snodd som jag behöver så kan vi byta.

Jag behöver fundera lite mer på detaljerna, men kanske, kanske skulle det gå. Möjligen behövs det en årsbudget på 200 kronor för tråd i rätt färg och nån knapp som ingen kompis har. En budget med redovisning.

/Maia

PS. Nu önskar jag mig genast garn till en tröja i julklapp...

onsdag 2 december 2009

Krokning – Tunisian crochet

Hur går det till att kroka då? Du börjar genom att virka ett antal lösmaskor. Sedan vänder du och gör det första upphämtningsvarvet. Du hämtar upp en maska ur varje lösmaska tills du har kommit fram till slutet på raden.


När du nått slutet av raden gör du ett virkvarv. Du virkar dig tillbaka såhär: Gör ett omtag och dra igenom den första maskan på nålen. *Omtag + dra igenom de två första maskorna på nålen.* Fortsätt från * till * tills du bara har en maska kvar på nålen.

Nu gör du ett nytt upphämtningsvarv som ska sluta med att du har nålen full med maskor igen. Denna gång hämtar du upp maskorna genom att göra nedtag i de lodräta maskorna i föregående varv. Se på bilden nedan så ser du hur de lodräta maskorna ser ut.


Man kan göra nedtagen i upphämtningsvarvet på många olika sätt och på så sätt få fram olika mönster, men detta är det vanligaste, som också kallas simple stitch, 'enkel maska'.

/Maia

PS. Det finns flera instruktionsvideor på YouTube som du kan kolla på!